Op 23 november 1245 is Haarlem ontstaan. Het belangrijkste punt van Haarlem was de grote markt. De markt was vroeger twee keer zo groot als nu en bestond helemaal uit zand, daarom heette de grote markt vroeger ook t sant. Op de grote markt werden regelmatig riddergevechten gehouden. Als je op de kaart van Haarlem kijkt zie je heel goed dat de grote markt heel centraal ligt in Haarlem. Dat komt natuurlijk omdat de grote markt al heel vroeg bestond. Haarlem is er een soort van omheen gebouwd. 

Midden op de grote markt staat een groot blauw standbeeld, het is een standbeeld van Laurens Janszoon Coster. Hij is niet de echte uitvinder van de boekdrukkunst maar zo werd hij wel vaak gezien.  

Er zijn veel evenementen op de grote markt. Zo heb je een keer in het jaar een kermis en is er op maandag en zaterdag een warenmarkt. Ook is er een 1 keer per jaar een jazz weekend op de grote markt met optredens van jazz artiesten. In 2014 stond het glazenhuis van Serious Request op de grote markt om geld in te zamelen voor arme landen. In 2014 was het motto van Serious Request “hands off our girls”.  

Er staan veel grote gebouwen op de grote markt zoals: het stadhuis, de sint Bavo kerk, de vleeshal en nog meer. 

De sint Bavo kerk is een grote kerk hij is ongeveer 80 meter hoog. In de kerk zit een groot orgel, toen dat orgel net af was gebouwd was het orgel het grootste orgel van de hele wereld. Ook is de schilder Frans Hals in de Bavo kerk begraven.  

Het stadhuis is het gemeentehuis van Haarlem. Het gebouw bestaat al sinds 1370, in de 14e eeuw is het gebouw volledig afgebrand en weer opnieuw opgebouwd. In 1772 is het volledige stadhuis afgebroken, vervolgens is het pas in 1913 weer herbouwd. Het stadhuis is een goede plek om te trouwen. Ook is het gericht op bestuurszaken. 

De vleeshal is een monumentaal gebouw in Haarlem. Vroeger werd het gebruikt als markthal om vlees te verkopen maar tegenwoordig zit in de vleeshal het museum de hallen. De vleeshal is weinig verandert sinds de bouw in 1603. 

Aan de grote markt zit een cafétje genaamd Brinkmann het bestaat al heel lang al sinds 1881. Eerst zat er onder Brinkmann een bioscoop genaamd “Rembrandt theater” even later moest de bioscoop plaatsmaken voor de Brinkmann passage waarvan in 2012 de laatste eigenaar vertrok.